Wanneer je een huis of appartement verhuurt, is er altijd kans op schade. Dit kan gebeuren doordat de huurder onvoorzichtig omgaat met jouw spullen, maar ook omdat ongeluk simpelweg in een klein hoekje zit. Als hurende partij kan het ook voorkomen dat je, bewust of onbewust, schade aanricht. Maar wie is er nu precies aansprakelijk en onder welke verzekering zou schade gedurende de verhuur van een woning vallen? Wij leggen het je uit.
Wanneer is de huurder aansprakelijk?
Wanneer de huurder schade aanricht aan de woning, is diegene alleen aansprakelijk wanneer de oorzaak van de schade aan hen toe te rekenen is. Dit geldt onder andere bij onzorgvuldig handelen. In sommige gevallen kun je dit verzekeren door middel van een aansprakelijkheidsverzekering, dus het is aan te raden om deze af te sluiten bij Allianz Direct. Maak je bijvoorbeeld per ongeluk een gat in de muur, dan ben jij aansprakelijk. Dit betekent echter niet dat je geen aanpassing mag maken aan de woning. Je mag namelijk veranderingen aanbrengen, zoals het ophangen van een schilderij, zolang je die ongedaan kunt maken zodra de huurovereenkomst of -periode voorbij is, zonder dat er hoge kosten aan vasthangen. Wanneer de verhuurder toestemming heeft gegeven voor bepaalde aanpassingen, mag de verandering niet als schade benoemd worden en gelden bovenstaande regels dus niet. Verder ben je niet aansprakelijk wanneer er schade wordt veroorzaakt door overmacht, bijvoorbeeld omdat er een boom op de woning valt.
Wanneer is de verhuurder aansprakelijk?
De verhurende partij kan ook aansprakelijk zijn voor schade. Dit heeft voornamelijk te maken met achterstallig onderhoud van de woning. In de basis is de verhuurder namelijk verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning, zoals reparaties van het dak en in geval van lekkage: het niet-dagelijkse onderhoud van het huis. De verhuurder is te allen tijde verantwoordelijk voor het regelen van een veilig huis. Wanneer dit niet het geval is, kan de hurende partij dus niet aansprakelijk gesteld worden. Het is dus verstandig om als verhuurder de goedkoopste woonverzekering af te sluiten, zodat je geen risico hebt op hoge reparatiekosten.
Onenigheid tussen huurder en verhuurder
Soms kan het zijn dat de vaatwasser stuk gaat, maar dat hoeft niet te betekenen dat de huurder daar verantwoordelijk voor is. Omdat het lastig kan zijn om uit te vinden wie er verantwoordelijk is voor de schade, ontstaat er gauw onenigheid tussen de hurende en verhurende partij. In dat geval kan het verstandig zijn om de Huurcommissie om een uitspraak te vragen. Zo voorkom je onenigheid; wel zo fijn voor je woonbeleving.